Milaan in een notendop

OverNight naar Milaan  

Het was een kleine advertentie rechtsonderaan in de krant. De tekst ‘5 daagse trip Milaan al vanaf f 395,--‘ trok gelijk de aandacht. Zo’n aantrekkelijk aanbod kon ik niet zo maar negeren. De advertentie vroeg om nadere bestudering.

 

door Lia Grooters

Net terug van het overheerlijke Canarische Eiland La Gomera, is mijn aandacht niet direct gefocust op vakanties. Totdat de kleine zwarte advertentie van NS Travel mijn aandacht trekt. Vijf dagen Milaan met de OverNight Express. Het principe van reizen met deze trein is dat je ‘s avonds uit Nederland vertrekt en de volgende morgen wakker wordt op de plaats van bestemming. De geadverteerde trip houdt ook 2 overnachtingen in een couchette-4 compartiment in, inclusief maaltijd en ontbijt, alsmede 2 overnachtingen in het Milanese hotel Piacenza op basis van logies en ontbijt. Nagenoeg 3 volle dagen in Milaan slenteren voor een bedrag waarvoor je niet of nauwelijks een vliegticket kan bemachtigen, is niet te versmaden. En hoewel het slapen met wildvreemde mensen in een couchette niet boven aan mijn verlanglijstje staat, besluiten mijn reisgenoot en ik  toch van dit buitenkansje gebruik te maken. Immers Milaan staat al langer op ons verlanglijstje. En wie weet kunnen we met een kleine bijbetaling wel een 2-persoons slaapcoupé boeken. Dat laatste valt tegen. De 'kleine bijbetaling' komt neer op een totale bijtelling van ƒ 1.000,--. Dat is ons wat te gortig.

 

Bij het boeken wordt eveneens duidelijk dat er ook extra kosten in rekening worden gebracht als de trip in een beursperioden valt en een verblijf in Milaan van maandag tot en met donderdag levert een toeslag op van 43 gulden per persoon per nacht. 

Er blijken in Milaan nogal wat beurzen te zijn en het is nog even puzzelen om voor de aangeboden 395 gulden op pad te kunnen. Maar het lukt en wij zullen het Pinksterweekeinde in Milaan doorbrengen.

 

Wie oh wie

De verwachtingen zijn hoog gespannen als we 1 juni in Utrecht op het perron staan te wachten. We kijken een beetje om ons heen en vragen ons af wie onze coupégenoten zijn.Staan ze ook op het perron? Ze hebben ons al een paar dagen beziggehouden. Wat voor mensen zijn het?  Snurkers wellicht of hardrockfans  die grote gettoblasters bij zich hebben? En oh jeh, als ik zelf maar niet snurk. 

Als we om halfzeven ’s avond de coupé betreden en de trein zich langzaam in gang zet gaat er een klein hoera op. We zijn maar met z’n tweeën. Zouden we dan toch……..? De steward helpt ons snel uit de droom. Onze reisgenoten komen in Arnhem aan boord.

Als we eenmaal met ze kennismaken, valt het natuurlijk allemaal reuze mee. Hartstikke aardige mensen, geen snurkers, geen dronkaards, geen lawaaipagaaien gewoon een leuk stel waar  ’t op de heen (en naar later blijkt ook op de terugreis) goed mee uit te houden is.  Ruzie over wie er boven slaapt is er ook niet. De NS heeft de indeling bij de boeking al bepaald. Op onze ticket staat dat wij 55 en 56 boven hebben. 

 

 Vroeg winkelen

De reis op zich verloopt heel aardig. Er is voor een maaltijd gezorgd. Niet echt bijzonder. Het is een vliegtuigmaaltijd, waarvan we inmiddels wel weten dat ze allemaal zo'n beetje hetzelfde smaken. Misschien is dat ook de reden waarom Wagon Lits , die de maaltijden aan boord verzorgt, voor zowel de heen als de terugreis dezelfde maaltijd serveert. Kip Cajun. Vooral op de terugweg, na een paar dagen van de Milanese keuken genoten te hebben, is dat wel even afzien.

Reizen per trein is leuk. Je ziet een gevarieerd landschap aan je voorbij gaan en anders dan bij zelf autorijden, heb je alle tijd om van de omgeving te genieten. Bij de OverNightExpress is dat natuurlijk deels genieten. Wat een groot deel van de reis wordt in het donker afgelegd.Toch is het erg leuk om 's ochtends in een totaal ander landschap wakker te worden.

Het allergrootste voordeel van de OverNightExpress naar Milaan is dat je ’s ochtends vroeg al op de Piazza Duomo kan lopen.Om kwart voor negen staat onze bagage al in het hotel.

Als de eerste Nederlandse vliegtuigen op Malpensa landen, lopen wij al door de Via Monte Napoleone. Het is nog heerlijk rustig en er staan ons drie heerlijke dagen in Milaan te wachten.

 

Koopje

Terugkijkend is het aanbod van de NS zondermeer zeer aantrekkelijk te noemen. Het hotel Piacenza dat bij deze aanbieding was inbegrepen, heeft goede kamers met bad of douche en toilet. Het driesterrenhotel ligt weliswaar iets buiten het centrum, maar dicht bij een metrostation dat slechts drie haltes verwijderd is van de Piazza Duomo.

Het hotel is met een rechtstreeks metroverbinding vanaf het centraal station goed te bereiken.

Deze speciale aanbieding van de NS is zeker concurrerend tov de vliegreizen. Voor het gangbare aanbod geldt dat al weer wat minder. Of je moet genoegen nemen met een zitplaats naar Milaan. Of je dan uitgerust aankomt is echter vraag. Hopelijk komt NS nog eens terug met de aanbieding. Opletten dus op een kleine zwarte advertentie in de kranten.

Bezienswaardigheden

Duomo

Dit is een reusachtige gotische kathedraal in hartje centrum aan de Piazza del Duomo. De bouw begon in de 14e eeuw en is eigenlijk pas 500 jaar later voltooid. Opvallend aan de kathedraal zijn de bas-reliëfs op de bronzen deuren. Zij verbeelden onder andere delen van het leven van Maria. Andere opvallende elementen zijn de 135 spitsen die beeldbepalend zijn voor dit gotisch bouwwerk, dat overigens ook renaissance en neoclassistische stijlkenmerken heeft. Opzij van de kathedraal is, tegen vergoeding, de toren te beklimmen. Dit biedt een schitterend zicht op Milaan. Tegen een meerprijs  is zelfs de toren per lift bereikbaar. In het Museo del Duomo, dat is ondergebracht in het Palazzo Reale, kunt u meer te weten komen over de ontstaansgeschiedenis van de Duomo.

 

Palazzo Reale

Dit 'Koninklijk Paleis' ligt direct aan uw linker hand als u de Duomo verlaat. Naast het Museo del Duomo huisvest dit paleis veel wisselende tentoonstellingen. Veelal de moeite van een bezoek waard. Toen wij er waren, liep er net een tentoonstelling over het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. Een schitterend vormgegeven tentoonstelling die een goed beeld gaf van de betekenis van dit bijbelse verhaal voor de kunst door de eeuwen heen. Het hoogtepunt van de tentoonstelling was het gerestaureerde doek van Da Vinci. Het Palazzo Reale huisvest op de tweede verdieping ook het Civico Museo d'Arte Contemporanea. Dit museum bestaat sinds 1984 en vertoont hedendaagse en 19e eeuwse kunst. Er zijn werken te bewonderen van hedendaagse Italiaanse kunstenaars tot Cézanne, Van Gogh en Matisse.

 

Galleria Vittorio Emanuele II 

Dit is een luxueuze winkelgalerij die ook wel Il Salotto di Milano wordt genoemd. De galerij stampt uit 1865 en is ontworpen door Giuseppe Mengioni. Met zijn enorme glazen overkapping is de galerij een bezoek waard.  

In de Galleria zijn overwegend dure winkel, cafés en restaurants gevestigd.

Castello Sforzesco

In dit in 1450 door Francesco Sforza gebouwde kasteel huizen momenteel meerdere musea. Daarin zijn allerlei meesterwerken ondergebracht. Waaronder de Pietà Rondanini van Michelangelo. 's Zondags is het kasteel en tuinen eromheen een geliefd wandelgebied voor de Milanesen.

 

Pinocoteca Ambrosiana

De Pinocoteca is een veel bezochte museum zijn veel beroemde schilderijen te bezichtigen van o.a. Leonardo da Vinci, Botticelli, Titiaan en vele anderen Tevens is in het museum de belangrijke bibliotheek van kardinaal Frederico Borromeo ondergebracht. Verder is er een vijfde eeuwse Ilias te bewonderen alsmede vroege edities van Dante's Divina Commedia.

 

Teatro alla Scala

In dit theater uit de 18e eeuw gingen de meest beroemde opera's in première. Verdi vierde er zijn triomfen. Maria Callas had een haat-liefde verhouding met dit theater. Zij werd hier vereerd maar ook verguisd. Het is een schitterend theater waarvoor kaartjes vaak al maanden van tevoren zijn uitverkocht. Wilt u een uitvoering bezoeken, probeer dan in Nederland kaartjes te bemachtigen. Het theater is overigens op dagen dat er geen uitvoeringen en repetities zijn, te bezichtigen. Een kaartje geeft dan ook toegang tot het Museo Teatrale, waar diverse relikwieën uit de geschiedenis van La Scala te bezichtigen zijn.

 

Winkelen in Milaan

Een bezoek aan Milaan is niet compleet als je niet minstens door de Via  Monte Napoleone, de Via della Spiga en de tussenliggende straatjes hebt gelopen. In deze straten zijn de winkels gevestigd van de bekendste ontwerpers. Het zal duidelijk zijn dat het geld dat je hebt bespaard op de reis, hier snel kan worden uitgegeven.

Wel oppassen dat je niet uit Milaan vertrekt met een minderwaardigheidsgevoel.  De kleding wordt meestal alleen maar in superkleine maatjes geëtaleerd en de vrouwen die wij de kleding zagen dragen hadden ook niet veel meer dan maat 34.  

Verder hebben wij ons vergaapt aan de bijzonder elegante damesmuiltjes. Aanvankelijk konden wij niet geloven dat die ook werkelijk gedragen werden. Maar wij zagen er toch meerdere dames op lopen. 

Goedkopere modezaken zijn er overigens ook in Milaan. Bijvoorbeeld aan de Corso Vittorio Emanuelle II.

Een ander winkelgebied ligt in de buurt van de Pinocoteca. In de Via Brera en het aan de linkerkant gelegen voetgangersgebied zijn aardige meubelzaken, kunsthandelaren en ontwerpers (weliswaar van minder grote naam maar zeker zo innovatief) te vinden. 

 

Eten en drinken.

In het centrum van Milaan is met name het drinken duur. Negen gulden voor een cappuccino en vijftien gulden voor een pilsje is geen uitzondering. Buiten het centrum liggen de prijzen op een normaal niveau.

De prijzen van de restaurants lopen van goedkoop tot zeer duur. Er is voor elk wat wils. Zelfs de budgetreiziger kan bij de diverse ketens redelijk goedkoop eten.

Wij aten heerlijk bij restaurant Charleston aan de Piazza del Liberty voor 80 gulden pp. Drie gangen met wijn en koffie na. Hier zit je temidden van de Italianen en wij troffen weinig toeristen aan. Het restaurant heeft een heerlijk antipasta buffet en een dessert buffet. Iets duurder, maar zeker zo lekker is restaurant Nabucco aan de Via Fiori Chiati (vlak bij de Pinocoteca). De verschillende ruimten verrassen je. Het restaurant kan een grote groep gasten aan, maar door de kleinere intieme hoekjes, heb je niet in de gaten dat je in een groot restaurant zit. Wij aten er heerlijk voor omgerekend 100 gulden pp. Het restaurant wordt door Italianen, maar ook door toeristen gefrequenteerd.

Algemene reisinformatie:

Reis:

Een normaal retour met de OverNightExpress kost tussen de 410 en 510 gulden pp voor een couchette-4 plaats. De reiziger moet dan zelf nog een hotel boeken.

NS Travel en Arke bieden een 5-daagse trip met de OverNightExpress aan vanaf 477 gulden. Dit is echter alleen met  een zitplaats. Toeslag voor de 4-persoons couchette kost 120 gulden per retour per persoon. De aanbieding waarvan wij gebruik maakten kostte 395 gulden voor een couchette-4 plaats. Deze aanbieding liep tot 25 juni 2001. Informatie over treinreizen en de 5-daagse trip op http://www.nstravel.nl/

Overigens hebben diverse touroperators Milaan in hun stedenreizen opgenomen. Het betreffenbijna allemaal vliegreizen die in prijs variërend van 495 tot 1074. (prijspeil juni 2001). Meer informatie kunt u vinden op onze prijsvergelijkingspagina over Milaan.

Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen op Milaan. Het loont de moeite om op internet lastminute aanbiedingen op te sporen. Informatie over verschillende vliegtuigmaatschappijen die op Milaan vliegen geeft o.a. www.waarheenwaarvoor.nl.

Lokaal vervoer

Milaan kent een zeer goed metronet. Nagenoeg alle bezienswaardigheden liggen op relatief korte afstand van metrostations. Een metrokaartje kost 1500 lire. Er zijn ook dagkaarten (5000 lire)en 2-daagse kaarten (8000 lire) te verkrijgen.

Verblijf

Milaan heeft een enorm aanbod aan hotels in allerlei prijsklasses. Tijdens beursperiode zijn de prijzen vaak hoger. In de weekeinden zijn lagere prijzen te bedingen. Op onze prijsvergelijkingspagina over Milaan zijn diverse hotels te zien die via touroperators geboekt kunnen worden. Zelf boeken kan ook via bijvoorbeeld www.bookings.nl.

Reisgidsen

Diverse gidsen over Italië geven informatie over de bezienswaardigheden in Milaan. Er worden ook specifieke Milaangidsen uitgegeven. Zo geeft Capitool de gids ‘Milaan & De Meren’ uit. Een vooral visueel aantrekkelijke gids met uitgebreide praktische reisinformatie. Kosmos geeft de Vitamine V-uitgave ‘Italiaanse meren & Milaan’ uit.

Geld

De Italiaanse munteenheid is de Lire. 1000 Lire is ongeveer ƒ 1,14. Na 1 januari 2002 gaat ook Italië over op de Euro. Milaan heeft veel pinautomaten en betalen met creditcards is bijna overal mogelijk.

Ambassades en Toeristenbureaus

Italiaanse ambassade in Den Haag: tel: (070) 302 10 30
Ned. ambassade in Rome: tel.: 00 39 (0) 63 221141 t/m 45
Italiaans Verkeersbureau. Stadhouderskade 2, 1054 ES Amsterdam (020) 616 32 44

In Milaan is de VVV gevestigd op de Piazza Duomo, rechts van de kathedraal.

Telefoon

Toegangsnummer tot Italië is (00) 39. Naar Nederland bellen: 00 31. Men kan telefoneren vanuit de hotels en voordeliger vanuit de telefooncel met een telefoonkaart